Sinthu Selvarajah. Illustrationer visar polisernas grepp med en plastpåse mot munnen, samt ett ansikte sprayat med pepparspray. Illustration: Giuseppe Cristiano. Foto: Privat
Illustration: Giuseppe Cristiano. Foto: Privat

Polis gav osanna uppgifter om Sinthu Selvarajahs dödsfall

"Det fanns en förhandlare i tjänst"
2:21 min

En polisman for med osanning när han förhördes om Sinthu Selvarajahs dödsfall i samband med polisingripandet på Västerås sjukhus. Det visar Ekots granskning.

Ingripandet har kritiserats för att poliserna stormade rummet innan de försökt kommunicera med Sinthu eller ta dit en förhandlare.

När en av poliserna förhörs om det säger han att anledningen var att det inte fanns någon förhandlare i tjänst. Men det stämmer inte.

Sinthu Selvarajah var instängd ensam i ett patientrum och han hade en psykos, när fem poliser stormade rummet. Ett polisingripande som slutade med att Sinthu dog.

Att en person är instängd i ett rum på det här sättet är en typisk situation för när en så kallad förhandlare tas in, enligt polisens nationella förhandlingssamordnare Christer Tessman.

– I de här situationerna så bör man ta med sig en förhandlare ut på det här uppdraget, och det är ju det som riktlinjerna säger också, säger han.

– Jag tror inte att det är några poliser som bara utan att ha försökt lindrigare åtgärder springer in i ett slutet rum och agerar innan utan att kommunicera gentemot motparten.

Varför inte det?

– I min värld så gör man fel då.

Men i Sinthus fall hade poliserna bara varit på avdelningen i ett par minuter när de bestämde sig för att storma rummet och övermanna Sinthu. Någon förhandlare togs inte dit.

När en av poliserna som hade hand om själva inbrytningen i rummet förhörs förklarar han det med att de hade en diskussion om att ta dit förhandlare, men att det inte fanns någon förhandlare i tjänst i Västmanland.

Men det han sa i förhöret var inte sant. Enligt polisens egen händelserapport som Ekot gått igenom ställdes aldrig frågan om att få dit en förhandlare.

Det fanns en förhandlare i tjänst i Västmanland vid precis den här tidpunkten. Det bekräftar också polisens presstalesperson i regionen, Anders Hedström:

– Ja, att det fanns en förhandlare i tjänst under den här tiden som jobbade den här kvällen det kan vi se i de personalliggare som finns över arbetstid.

Poliserna åtalas inte för dödsfallet trots att rättsläkaren Wolgang Giebe som obducerade Sinthu nu ändrat uppfattning och bedömer att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthus död.

Och Wolfgang Giebe är kritisk till att poliserna gick in i rummet från första början.

– Den här mannen var ensam i ett rum. Han var ingen fara för någon annan just då, och om polisen hade väntat utanför dörren och hade koll på honom, vad hade hänt då?

– Sannolikt ingenting. Efter en viss tid hade han somnat och allt var över, och han hade säkert inte dött, säger Wolfgang Giebe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".