Gymnasieelever på Carlforska i Västerås
Gymnasieeleverna som fikar ihop är (fr. höger) Damkina, Wilma, Eliam, Hannah, Lova, Barbara och Maytinee. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Fika motverkar segregering

Lova Andersson: Vi har jättekul tillsammans
1:32 min

Västerås skolor är till stora delar segregerade, visar P4 Västmanlands granskning #deladstad. Men det finns exempel på enkla och lyckade projekt för ökad integration.

P4 Västmanlands granskning visar bland annat att en del skolor har nästan enbart svenska elever och andra nästan uteslutande elever med annan bakgrund.

Även på skolor som har elever från många olika länder märks en uppdelning.

På Carlforsska gymnasiet till exempel märkte personalen att elever från olika kulturer inte umgicks eller pratade med varandra.

Lösningen blev ett projekt där eleverna ges möjlighet att träffas efter skolan. Skolan ger en liten peng som betalar fikat eller bion, men det är deltagarna själva som ser till att träffarna blir av.

De sju tjejer som P4 Västmanland träffade häromdagen tycker samtliga att träffarna är mycket bra.

Damkina, Wilma, Eliam, Hannah, Lova, Barbara och Maytinee är mellan 17 och 18 år och de säger samstämmigt att de med sina olika uppväxter i Sverige, Syrien, Nicaragua och Thailand nog inte hade börjat umgås om det inte vore för projektet.

– Jag tror att om inte skolan sagt att vi ska träffa varandra så gjorde jag inte det, säger Damkina Odicho.

– Man är ganska säker i de grupper man har och man träffar inte så mycket nya människor, men skolan ger oss den här möjligheten och då kanske vi inser att vi har jättekul tillsammans och varför har vi inte pratat tidigare, säger Lova Andersson.

De berättar att det på den första träffen mest var tyst och bara en lärare som pratade. Nu träffas de för fjärde gången och pratar om allt från killar till olika kulturella skillnader.

Damkina Odicho, som kom till Sverige från Syrien för två år sedan, säger att träffarna hjälper henne att förbättra sin svenska.

– Vi har bara varit en kort tid här i Sverige och när vi pratar med dem så blir vårt språk bättre, säger hon.

Lova Andersson säger att gruppen kommer att fortsätta att ses, även efter att projektet avslutats.

– Vi har klickat, vi har det kul tillsammans och inte bara för att vi gör det för skolan utan vi gör det för att vi vill göra det, så att jag tror att vi kommer fortsätta träffas efteråt, säger Lova Andersson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".