Sandra Gustavsson Vårdförbundet..
Sandra Gustavsson biomedicinsk analytiker. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Lättare för biomedicinska analytiker att vidareutbilda sig

"Saknats möjlighet att utveckla sig i yrket"
2:27 min

Det ska bli lättare för biomedicinsk analytiker att göra karriär och specialisera sig. Landstingen ska nu även kartlägga tillgången på specialister.

SKL, Sveriges kommuner och landsting har kommit överens med Vårdförbundet och Fysioterapeuterna om karriärutveckling och specialisering inom yrket.

I det centrala avtal som tecknats mellan parterna står det också att det ska göras en inventering av behovet av specialistutbildad personal.

Ett särskilt fokus är det när det gäller specialisering inom yrket för barnmorskor, röntgensjuksköterskor, fysioterapeuter och biomedicinska analytiker. Just vidareutbildning är något som Sandra Gustavsson saknat som biomedicinskt analytiker.

– För oss som har varit i yrket 20-30 år så har det saknats möjlighet att hålla oss ajour med det allra senaste. Man får nya medarbetare som har ny utbildning och som kanske är lite mer uppdaterade när det gäller teknik. Men även där saknas det möjligheter att fortsätta utveckla sig i yrket, säger Sandra Gustavsson till P4 Västmanland.

Sandra Gustavsson har jobbat över 30 år som biomedicinsk analytiker inom Landstinget Västmanland och idag arbetar hon fackligt inom Vårdförbundet med frågor som rör utbildning.

Att nu arbetsgivare och fack är överens om att specialisering behövs är på tiden menar hon. Stora pensionsavgångar väntar och det är redan idag brist på biomedicinska analytiker och för yrkesgruppen som bland annat ser till att det finns blod vid operationer och olyckor, så spås det bli stor brist de kommande åren och här har arbetsgivaren ett stort ansvar att göra arbetet mer attraktivt, menar Sandra Gustavsson.

– Jag hoppas att arbetsgivaren inser värdet och att dom påverkar skolorna och att dom ser till att det finns fler specialistutbildningar. Så att vi kan vidareutbilda oss.

Skulle du kunna tänka dig läsa vidare?

– Ja jag skulle kunna tänka mig att vidareutbilda mig inom hematologi, vilket är läran om blod och blodsjukdomar. Det jag ser framförallt är ju för upplärning och vidareutveckling av teknik inom specialiteten. Att man engagerar sig i forskning på lokal nivå och tar reda på det vi har och utvecklar ämnet, säger Sandra Gustavsson.

Det var 1 december 2016 som Sveriges kommuner och landsting tecknade ett centralt avtal med Vårdförbundet och Fysioterapeuterna om bland annat arbetstider på nätter, riktlinjer för specialisering och vidareutbildning inom yrket.

Avtalet för vården berör cirka 110 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och fysioterapeuter som är anställda inom landsting och regioner. För de flesta av dessa yrken så är det idag stor brist och bristen spås bli stor de kommande åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".