Stora kebabspett grillas och skivas.
1 av 6
Stora kebabspett grillas och skivas. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Kebab på löpande band.
2 av 6
Kebab på löpande band. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Tunt skivat kebabkött förpackas för kyl och frys.
3 av 6
Tunt skivat kebabkött förpackas för kyl och frys. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Kartonger med kebab på löpande band.
4 av 6
Kartonger med kebab på löpande band. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Mukaddes Yesilbag omgiven av sönerna Mahir och Deniz.
5 av 6
Mukaddes Yesilbag omgiven av sönerna Mahir och Deniz. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Denis Yesilbag i kebabfabriken.
6 av 6
Denis Yesilbag i kebabfabriken. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Svensk kebab på löpande band ska bli Fast Food i England

Deniz Yesilbag: Kanske skapa en helhetslösning
2:09 min

Familjeföretaget Västerås Kebabfabrik är ett av många lokala företag som fått hjälp av Tillväxtverket att planera för en internationell marknad.

Statliga Tillväxtverket har de senaste fem åren utbetalat nästan 100 miljoner kronor i så kallade affärsutvecklingscheckar för internationalisering.

18 regioner har fått pengar. I Västmanland handlar det om ett 30-tal företag som tillsammans fått fem miljoner kronor.

Familjeföretaget Västerås Kebabfabrik finns i  det lilla samhället Dingtuna utanför Västerås. I den tidigare ICA-butiken mitt i byn tillverkas, grillas, skivas och paketeras mellan 200 och 250 ton kebab årligen.  

Leveranser sker till flera större butikskedjor i Sverige. Finland är på gång. Och nu kanske England. 

– Fast Food är väldigt vanligt i England. Det är ganska stor försäljning av färdigförpackade maträtter. Vi vill även ha en frys- och kylvara där men kanske skapa en helhetslösning med ris, pommes, bulgur eller vad det nu kan vara, säger Deniz Yesilbag.

Affärsutvecklingscheckarna för internationalisering är på som mest 250 000 kronor. Målgruppen är små företag med mellan två och 49 anställda, och minst tre miljoner i omsättning som vill, kan och vågar växa.

Familjeföretaget Västerås Kebabfabrik startade i liten skala för ungefär 15 år sedan, av Mukaddes Yesilbag och hennes man Nizam, båda från Turkiet. Under årens lopp har verksamheten vuxit och är nu uppe i 10 anställda, sönerna Mahir och Deniz är delägare.

Men det ställs krav för att få stöd. Man måste ställa upp med lika mycket själv och bli godkänd av ett särskilt internationaliseringsråd med representanter för både myndigheter och företag.

– Många företag säger att satsningen hade dröjt, om de inte fått det här stödet. Men nu har man medel att sätta igång direkt, säger Carina Lahall på Almi Mälardalen är sammankallande i rådet i Västmanland:

Det är väldigt skilda branscher som fått stöd till internationalisering, säger Carina Lahall. Hon är övertygad om att det gör nytta.

– Det har absolut lett till nya jobb. Men också att företag kommer ut på andra marknader, förstår vad internationalisering handlar om, blir vana att presentera på engelska och andra språk.

Men framgång räknas inte bara i nya jobb, framhåller Carina Lahall.

– Man kan ha ökat omsättningen och omfördelat och omorganiserat på bolagen också, säger hon.

Och i Dingtuna utanför Västerås planerar kebabfabriken för nya marknader men också för utökad produktion på hemmaplan. För det är i Sverige, bland medelålders etniska svenskar, som de allra flesta kunderna finns. 

– Vårt mål och vårt motto är att kebaben ska bli den nya falukorven. Att man kan använda den på många olika sätt än det klassiska, säger Deniz Yesilbag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".