Janí Stjernström Vårdförbundet.
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Nytt avtal för sjukvården ger kortare arbetstid vid nattarbete

"Bättre framgång än tidigare"
1:46 min

SKL, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna är överens om ett nytt avtal för vården. Ett avtal som ska ge mer tid för återhämtning vid nattarbete.

Avtalet mellan Sveriges kommuner och landsting, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna tecknades 1 december 2016.

Ett centralt avtal om arbetstidsförkortning är något som Vårdförbundet länge velat ha, säger Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i Västmanland och som även sitter med i Vårdförbundets förbundsstyrelse.

– Med det här centrala avtalet så ser jag att det ett ypperligt tillfälle att få arbetsgivare på lokal nivå att teckna bättre avtal än det här centrala, som ändå är bättre än det vi har haft tidigare inom AB, allmänna bestämmelser. Jag ser det här som en utvecklingstrappa och där är jag nöjd, säger Janí Stjernström.

Med ett centralt avtal omfattas fler medlemmar än tidigare av en arbetstidsförkortning, säger Janí Stjernström.

– Det är ju alla som har dygnet runt patienter. Det är det vi har enats om, att det är där man har dom största ohälsotalen. Det är dom som varierar mellan dag och natt, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

I Västmanland så är det idag omkring 60 procent av Vårdförbundets medlemmar som jobbar natt inom sjukvården.

Med ett central avtal, som Vårdförbundet länge velat ha, så får dom som jobbar natt och särskilt dom som växlar mellan dag och natt, mer vila mellan arbetspassen.

Ju fler nätter man jobbar, desto kortare blir den totala arbetstiden per vecka.

– Gör du mer nätter. Trettio procent natt av en arbetstidsvecka, så kommer du ner till 34,20 och det kommer att ge mer tid för att lägga in återhämtning i schemat.

Det nya centrala avtalet om arbetstiden, och som börjar gälla om ett år berör bara landstinget och kan komma att ersätta många lokala avtal som finns idag. När vissa lokala avtal sägs upp så kan en del förlora på det, säger Janí Stjernström.

På akuten i Västerås har det sedan en tid tillbaka pågått ett projekt där sjuksköterskor och undersköterskor som roterar mellan dag och natt har kortare arbetstid.

Med centrala avtal blir det mer långvariga lösningar som inte kan sägas upp hur som helst. Det blir tryggare för dom anställda och lättare för arbetsgivaren att planera dygnet runt vård, säger Janí Stjernström.

Men kommunanställda sjuksköterskor får vänta på ett avtal och tidigast 2019 kan ett avtal om nattarbete finns på plats för sjuksköterskor som jobbar ute i länets kommuner. Något som Janí Stjernström beklagar.

– För våra medlemmar i kommunerna, så är det oerhört viktigt att dom får en likvärdig hantering när det gäller återhämtning på natten.

– Vi krävde att det skulle finnas med en skrivning i avtalet där kommunerna också gör en genomlysning precis som landstingen har gjort, säger Janí Stjernström och tillägger:

– Att titta på hur många av våra anställda jobbar natt, hur ser återhämtningen ut och hur stora områden och arbetsbelastning har dom. Till slut så klev dom med på tåget och gjorde en sådan skrivning.

Kartläggningen gör nu att Vårdförbundets medlemmar som jobbar ute i länets kommuner ändå får vänta på ett avtal. 

– Det betyder att dom kommer att ligga ett år efter det som vi nu har tecknat med landsting och regioner, säger Janí Stjernström.

Denise Norström Socialdemokrat och landstingsråd i Landstinget Västmanland, säger till P4 Västmanland att det nu är landstingets personalchef Carola Lilja som ska se till att det centrala avtalet följs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".