Kenan som tomte.
1 av 2
Kenan som tomte. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Ayad Awini i julhandeln.
2 av 2
Ayad Awini i julhandeln. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Tomtepremiär för Kenan från Syrien

Ayad Awini: Julen är för alla och betyder fred
4:33 min

Ayad Awinis andra jul med familjen i Sverige präglas av tankar på de som är kvar i krigets Syrien. Men barnen ska förstås fira på svenskt vis.

Mer om Ayad och hans familj och andra dokumentära reportage från olika håll i landet finns på sajten Ett nytt Sverige.

Eftersom familjen är muslimer så äter de inte skinka men de firar gärna jul, även om det är en kristen tradition, berättar Ayad när vi strövar runt i julhandeln.

– Vi muslimer måste respektera den kristna julen och gå till kristna människor och önska dem god jul, säger Ayad.

Han berättar att det finns många kristna i Syrien, att släktingar till hans fru är kristna, och att de därför firat jul med dem och andra vänner. Och de har själva haft julgran och ljusstake med sju ljus i Syrien.

Julen är inte bara för kristna. Den är för alla, alla religioner. Jul betyder peace.

Peace - fred - känns väldigt långt borta den här dagen, veckan före jul, när läget är värre än någonsin i Aleppo i Syrien.

– Det är mycket svårt i Aleppo. Vi kan inte ha fest och fira i Sverige när mitt folk dör i Syrien.

För barnens skull tar familjen ändå fasta på traditioner i sittt nya hemland. Det går på kommunens julfest och luciafirande, och nu ska sexårige Kenan vara tomte i skolan för första gången, och elvaåriga Lana har varit Lucia. Det är nytt för dem.

Men nyår firar man både i Syrien och i Sverige. På samma sätt, fest och fyrverkerier och förhoppningar.

– Jag hoppas att det blir fred i Syrien och alla länder där det är krig. Och att min familj och mina barn får ett bra liv här i Sverige.

– Och jag hoppas min familj och mina barn får ett bra liv i Sverige. Vi kommer inte att återvända till Syrien. Här i Sverige kan de bestämma själva, i Syrien kan de inte bestämma. Här kan de göra det de tycker om, det går inte i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".