Liselott Sjöqvist. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Sjukhuset i Västerås / Foto: Gustaf Larsson / SR
2 av 2
Sjukhuset i Västerås / Foto: Gustaf Larsson / SR

Många överbeläggningar inom sjukhusvården i länet

"Vi måste ju ha någon slags nolltolerans mot utlokaliseringar"
1:15 min

Västmanland hör till de landsting med flest överbeläggningar, visar statistik från SKL. Svårt att klara toppar i vården, säger biträdande sjukhuschef.

Det är Dagens samhälle som publicerar statistiken från Sveriges kommuner och landsting och som biträdande sjukhuschef för Västmanlands sjukhus, Liselott Sjöqvist kommenterar.

– Inför 2017 finns det i budgeten en förhoppning om att kunna utöka med 36 vårdplatser på Västmanlands sjukhus vilket inbegriper både Västerås och Köping, säger Liselott Sjöqvist.

Hon säger också att de måste jobba tillsammans med kommunen och primärvården.

– Ja, för att förhindra inläggningar, eller att människor blir så pass sjuka att de behöver en slutenvårdsplats, sedan måste vi jobba mer i överlämningen där patienten lämnar sjukhuset så att man känner sig trygg när man går hem och vet vilka vårdkontakter man ska ta, säger hon.

Målet för nästa år är också att ni inte ska behöva flytta om en enda patient, en utlokalisering.

– Ja, vi måste ju ha någon slags nolltolerans mot utlokaliseringar. Det är ju samma sak som att vi har nolltolerans i sjukvården för vårdskador. Det handlar om att vi måste jobba kontinuerligt med patientflöden, men vi måste också jobba med att se över hur vi har våra vårdplatsen fördelade på sjukhuset.

Är det realistiskt att tro att ni kan slippa problemen med överbeläggningar och omlokaliseringar till nästa år?

– Nej, realistiskt är det inte. Vi kan ju aldrig ha vårdplatser så vi klarar alla toppar, säger biträdande sjukvårdschef Liselott Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".