Per Sundström, julgransansvarig på Västerås Skid- och Orienteringsklubb
Per Sundström är julgransansvarig på Västerås Skid- och Orienteringsklubb. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio

En tung julgran är en bra julgran

Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton, och den stora granpaniken har drabbat många. Snart är det kanske försent att välja och vraka, då får man kanske lov att ta den gran som finns.

Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska leta efter när man väljer sin julgran. Det är kanske inte så känt att en gran vill ha mycket vatten om den är frisk.

– Vill granen inta ha vatten är den troligtvis ganska gammal. Då är den säkert kapad redan i början av november. Den är i stort sett redan död och du kan ha hela granen på golvet inom tre dagar, säger Per Sundström, julgransansvarig på Västerås Skid- och Orienteringsklubb som tycker att det är viktigt att köpa en gran som är lokalt odlad.

– Vi säljer granar som körs ner veckovis så har man tur kan man få en gran som är kapad för ett par dagar sedan, säger Per Sundström.

Hur mycket vatten ska en gran ha egentligen?

– Har man fått tag på ett bra exemplar så suger den i sig mellan en halv och en liter. Man ska fylla på i julgransfoten ett par gånger om dagen när man tagit in den.

Är törsten något kvalitetsignum?

– Är det tyngd i granen så är det redan från börja vätska i granen. Tar man upp ett exemplar som är lätt som balsaträd så bör man bli lite fundersam, säger Per Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".