Malin Gabrielsson, oppositionsråd (KD) landstinget Västmanland.
1 av 2
Malin Gabrielsson, oppositionsråd (KD) landstinget Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Tommy Levinsson, landstingsråd (S) i Västmanland.
2 av 2
Tommy Levinsson, landstingsråd (S) i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Landstingets cateringtjänster kritiseras

"Det offentliga ska inte konkurrera med näringslivet"
1:51 min

Vad gäller egentligen, ska landstinget Västmanland erbjuda privatpersoner och företag catering och möjligheten att hyra en kock?

Den frågan har kristdemokratiska oppositionsrådet Malin Gabrielsson ställt i en så kallad interpellation efter att landstingets kostenhets broschyr och hemsida gett sken av att privatpersoner och företag kan köpa tjänsterna.

– Det är en principiell sak. Det offentliga ska inte konkurrera med näringslivet. Det finns andra som är duktiga på catering och dem ska vi inte konkurrera med.

Vad ska göras för att du ska bli nöjd?

– Det ska tydliggöras att vi inte levererar till privatpersoner och företag, säger Malin Gabrielsson.

I en broschyr som landstingets kostsamverkan delat ut till personal inom landstinget står det att man kan kontakta kostsamverkan för att beställa frukost, konferensmat, mat till fest och annat. Fram till nyligen stod det också på hemsidan att de kunde ordna med underhållning, DJ, lekar med mera.

Socialdemokratiska landstingsrådet Tommy Levinsson menar att allt är tänkt att vara internt inom landstinget, men svarar så här på frågan om privatpersoner kan anlita dem.

– Rent tekniskt kan man göra det, men vi vänder oss absolut inte till privatpersoner.

Om en privatperson vill ha 50-årsfest och vill ha catering, ska den kunna köpa den tjänsten av er?

– Om den hypotetiska frågan uppstår kommer vi ta ställning till den när den kommer. Får man sådana beställningar ska man upplysa om hur marknaden ser ut och vad vi är för aktör.

Var det ett ja eller nej?

– Det var inte ett ja eller nej, det är svårt att säga förbud eller tillåtet, menar Tommy Levinsson.

En restaurangföretagare i Västerås kontaktat Konkurrensverket i den här frågan och menar att landstinget snedvrider konkurrensen i cateringbranschen. Företagaren menar att hans företag riskerar att förlora kunder till landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".