Familjerätten i Västerås
1 av 4
Familjerätten i Västerås. Foto: Västerås Stad.
magnus edström enhetschef sociala enheten västerås
2 av 4
Magnus Edström, enhetschef för Sociala enheten i Västerås Stad. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Socialförvaltningen i Fagersta
3 av 4
Socialförvaltningen i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Sari Korpelin, avdelningschef Individ- och familjeomsorgen i Fagersta
4 av 4
Sari Korpelin, avdelningschef vid Individ- och familjeomsorgen i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Gemensam familjerätt för fem kommuner

Magnus Edström: Har funnits efterfrågan i ett antal år
1:39 min

Från årsskiftet omfattar familjerätten i Västerås även Köping, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

Familjerättens verksamhet i Västerås utökas för att klara att sköta det mesta av uppgifterna från ytterligare fyra kommuner. Magnus Edström, som är enhetschef på den sociala enheten i Västerås Stad, säger att förändringen är efterlängtad.

– Det har funnits en efterfrågan i ett antal år där länets kommuner har frågat Västerås kommun helt enkelt om det finns en möjlighet att ha någon form av länssamverkan, säger han.

En större familjerätt innebär en minskad sårbarhet, säger Magnus Edström. Idag har till exempel familjerätten i Fagersta bara en tjänst på 80 procent, medan det i Västerås redan innan utökningen finns 9 handläggare, 13 efter årsskiftet.

Familjerätten har hand om frågor som rör barn och familjer, så som vårdnad, boende och umgänge, fastställande av faderskap, adoption, rådgivning och umgängesstöd. Men en fråga blir kvar ute i kommunerna och det är den formalia som finns när ett ogift par blir föräldrar och pappan därför måste skriva på ett faderskapsintyg.

Men från årsskiftet måste alltså de i Köping, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg som ska till familjerätten oftast åka till Västerås. Men det behöver inte innebära någon nackdel. Enligt Sari Korpelin, som är avdelningschef för Individ - och familjeomsorgen i Fagersta föredrar många att åka till en annan ort än där man själv bor.

– Man slipper träffa familjerättssekreteraren på stan eller i kön på ICA, man blir mer anonym och en del tycker att det känns mycket skönare, säger Sari Korpelin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".