Anders Kilström, kommunchef i Fagersta vid sitt skrivbord.
Anders Kilström, kommunchef i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Fagersta först ut med heltid för alla

1:47 min

Fagersta kommun införde från och med årsskiftet som första kommun i länet heltid som norm för alla anställda i kommunen, oavsett yrke.

Till en början gäller heltid som norm vid nyanställningar. Beslutet omfattar alla yrkesgrupper, men vissa grupper berörs mer än andra säger kommunchef Anders Kilström.

– Det är framför allt inom socialförvaltningen och skolan som det här kommer att ge effekt, säger han.

Fagersta är den kommun som är först med att tydligt införa heltid som norm för alla anställda. Grannkommunen Norberg har sedan något år en uttalad vilja att erbjuda heltid, men det har inte lyckats fullt ut ännu, säger kommunchefen där Hannu Högberg.

I Hallstahammar finns sedan i somras heltid som norm, men endast för vårdpersonal. Även och Arboga jobbar för att kunna erbjuda heltidstjänster.

I Fagersta är jämställdhet en viktig del i varför kommunen inför heltid som norm.

– Man ska kunna leva på sin lön och statistiken visar ju att kvinnor jobbar deltid i större utsträckning än män, säger kommunchef Anders Kilström.

Han säger att införandet av heltid som norm inte ska innebära några merkostnader för kommunen, utan det handlar om att hitta smarta lösningar för till exempel scheman. Men nyligen beviljade kommunfullmäktige pengar så att en person kan anställas för att se hur även redan anställda ska kunna gå från deltid till heltid.

– Det är nog många som vill jobba heltid som idag kanske inte har möjlighet att göra det, så att det finns ett intresse, säger Anders Kilström till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista