kortfilmsfestival västerås
Kortfilmsvisning i centrala Västerås. Foto: Kelu Rothoff/SR

Lång kortfilmsvisning

"De får lite popcorn och känner av biokänslan"
0:50 min

Idag är det den internationella kortfilmsdagen. Det firas med kortfilmsvisning i Västerås.

– Folk har frågat, gått förbi, hängt här, lyssnat och tittat och undrat var det här är. Det är väl lite ovanligt att man kör mini-mini-mini-filmfestival på en dag, säger Carlos Morén som är projektledare.

Det är den internationella kortfilmsdagen som firas, och det i samarbete med Svenska filminstitutet. Massor av olika kortfilmer har visats, från både Sverige och världen.

Bland dem finns den tyska filmen 90 grader norr, Carlos Moréns personliga favorit.

– Det är en satirisk film om regler och tyska regler, man får inte gå mot röd gubbe och så vidare. Och den är så otroligt bra, det är ett otroligt bra slut! Det är nog den bästa kortfilm jag nånsin har sett, säger han.

För att få räknas som kortfilm ska en film ska vara under 72 minuter, något som kan ställa till det under filmtävlingar.

– Att en film som kanske är tre minuter ska tävla mot någon som är 59 minuter är ju inte precis rätta spelregler, men så är det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".