Lena Johansson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lena Johansson Socialdemokrat och landstingsråd. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvården vill bli oberoende av inhyrd personal

Lena Johansson " Bli oberoenda av inhyrd personal"
1:54 min

Sveriges landsting vill vara oberoende av inhyrd personal. Redan 1 januari 2019 har Landstinget Västmanland satt som mål att klara det.

Målet är att Sveriges landsting och regioner om några år ska vara oberoende av inhyrd personal. I ett projekt som SKL driver vill vårdgivarna med egen personal skapa kontinuitet för patienterna och en patientsäker vård, säger Lena Johansson Socialdemokrat och landstingsråd, Landstinget Västmanland.

– Det finns ju massor med olika saker som det behövs tittas på. Det kan vara utbildning, arbetsmiljöfrågor och verksamhetsutvecklingsfrågor, säger Lena Johansson till P4 Västmanland.

Jag tänker på arbetstid, lön och återhämtning efter att man har jobbat kvällar och nätter, är det sådana frågor?

– Ja absolut och jag tror att det kommer att vara sådana frågor. Utgångspunkten för det här projektet är att med egna medarbetare skapa den här kontinuiteten och att det ska bidra till att patientsäkerheten ökar och att våra medarbetare är trygga med att vilka man jobbar med.

–  Men sedan kan det ju bli att vi har toppar och har inhyrd personal, men grundbemanningen är viktig här, säger Lena Johansson.

Samtliga landsting och regioner ska nu med stöd av SKL, Sveriges kommuner och landsting gemensamt ta ansvar för att utreda, analysera och föreslå åtgärder inom en rad områden i syfte att uppnå oberoende av inhyrd personal, säger Lena Johansson.

Som ett delprojekt så ska vårdgivarna vara oberoende av inhyrda läkare inom psykiatrisk vård och det ska man vara 1 september 2017. 

Region Västmanland har som mål att vara oberoende av inhyrd personal 1 januari 2019 och det är även något som SKL satt som slutdatum för det här projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".