Skylt utanför Westinghouses bränslefabrik i Västerås.
1 av 2
Westinghouses bränslefabrik granskas nu. Foto: Robert Österlind. Sveriges Radio.
Strålsäkerhetsmyndigheten
2 av 2
Angelica Öhrn och Eric Häggblom, inspektörer vid Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Ytterligare 30 kilo uran hittat i Westinghouses ventilation

"Vi har resurssatt en större inspektionsinsats"
1:47 min

Nu har ytterligare 30,8 kilo uran påträffats i ventilationssystemet i Westinghouses kärnbränslefabrik i Västerås, där man i början av november fann sammanlagt 4,5 kilo på tre olika ställen.

Säkerhetschefen på Westinghouse i Västerås, Berndt Holmqvist, bekräftar det senaste fyndet av uran som företaget inte hade koll på vart det fanns.

– Ja, det är korrekt, det gjorde vi för två veckor sedan. Och det är alltså samma typ av processventilationssystem som vi har pratat om tidigare, säger han.

– De här uranpartiklarna transporteras ju vidare till en behållare för att samla upp uranpulvret. Och i denna behållare noterade vi då, efter mätningar, att där fanns 30,8 kilo på ett fack där som vi inte hade noterat sedan tidigare.

Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare kritiserat Westinghouse just för att företaget inte har haft riktig koll på uranansamlingar i sina system i kärnbränslefabriken.

I värsta fall kan sådana här ansamlingar, i kombination med andra faktorer, leda till en olycka som skapar radioaktiv strålning som sannolikt leder till att de människor som befinner sig närmast dör.

– Den allvarligaste olyckan som skulle kunna hända där i fabriken, det är det vi kallar för en kriticitetsolycka, det vill säga en okontrollerad kärnreaktion. Och för att undvika det så måste man veta var man har sitt uran någonstans, berättar Eric Häggblom, som är inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Angelica Öhrn, som också är inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att myndigheten nu kommer att genomföra en mer omfattande granskning av Westinghouse.

– Till nästa år har vi resurssatt en större inspektionsinsats där vi ska undersöka detta ytterligare, säger hon.

Westinghouses säkerhetchef, Berndt Holmqvist, säger att man hanterar 600 ton uran per år vid fabriken i Västerås och att företaget tar säkerhetsarbetet på allvar.

– Vi har ett säkerhetsprogram som vi uppdaterar och följer upp årligen och där beaktar vi den här typen av frågeställningar. Och vi gör också en värdering av om vi har resurser och kompetens för den här typen av kontroller, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".