Kenneth Hopp från bemanningsföretaget Anycare.
Kenneth Hopp från bemanningsföretaget Anycare. Foto: Frida Tranvik. Sveriges Radio.

Bemanningsföretag: Svårt minska på inhyrd personal

"Cirka 40 procent av våra anställda finns inom landstinget"
0:48 min

Från första januari 2019 vill Landstinget Västmanland göra sig oberoende av inhyrd personal. Kenneth Hopp driver bemanningsföretaget Anycare i Västerås, som hyr ut sjuksköterskor till både landstinget och kommuner, tror inte att landstinget kommer att lyckas med det här fullt ut.

Alla landsting och regioner ska nu med stöd av SKL gemensamt ta ansvar för att utreda, analysera och föreslå åtgärder inom en rad områden.

Av företagets anställda är det idag omkring 40 procent som jobbar inom landstinget.

– Jag tror att det blir väldigt svårt, det finns ganska mycket de måste jobba på för att de ska bli en attraktiv arbetsgivare, säger Kenneth Hopp från bemanningsföretaget Anycare i Västerås.

Tror inte du att det är realistiskt?

– Nej jag tror inte det, som det ser ut idag. Man behöver jobba med löner och att öka bemanningen. Man behöver också titta på schema, arbetstider och förkortad arbetstid.

Om landstinget lyckas med sitt mål att bli oberoende av inhyrd personal, vad betyder det för er verksamhet?

– Vi bemannar ju även kommuner och privata vårdgivare, men som enskild uppdragsgivare är Landstinget Västmanland den största. Det är klart att det skulle ha en påverkan, säger Kenneth Hopp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".