Brand i en fastighet på Pilgatan i Västerås
Brand i en fastighet på Pilgatan i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Branden på Pilgatan i Västerås släckt

Räddningsledare Ted Andersson: "Vi har lyckats begränsa branden till ena delen av hela byggnaden"
1:15 min

Branden i en restaurang- och kontorsbyggnad på Pilgatan i Västerås är nu i stort sett släckt, enligt räddningstjänsten. Vid femtiden på morgonen brann det fortfarande med öppna lågor.

Branden startade vid 16-tiden på torsdagen. Fyra personer har evakuerats från fastigheten, en av dem fick lättare rökskador.

Fortfarande vid femtiden på fredagsmorgonen brann det i byggnaden. Räddningstjänsten koncentrerade sig då på att förhindra att branden skulle sprida sig till nästa byggnad som är sitter ihop med huset som brann.

– Just nu håller vi på att elda ner huset under kontrollerade former säger räddningsledare Ted Andersson, vid femtiden på fredagsmorgonen.

– Vi har haft en grävmaskin på plats som har gjort en sektionering av själva huset, så just nu bevakar vi mest.

Stora delar av huset har rasat och det brinner med öppna lågor på översta våningen?

– Ja, det stämmer det. Men det är något vi har bestämt själva att så här ska det se ut. Inte för mycket gnistregn och inte för höga lågor. Men annars är det precis som vi vill ha det just nu.

Ni har lyckats begränsa branden till det huset, det som står intill ser relativt oskatt ut?

– Ja, det är viss spridning av både brandgaser och även vatten in, men som det ser ut nu så har det gått förvånansvärt bra. Vi har lyckats begränsa branden till ena delen av hela byggnaden.

Hur jobbar ni nu framöver?

– Vi kommer ju att bevaka det här fram in på småtimmarna och även under morgondagen kommer vi förmodligen att tvingas ha någon form av bevakning.

Kommer hela huset att brinna ner?

– Ja, den delen av huset som vi har valt att låta brinna ner kommer att brinna ner, säger Ted Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".