Ola Brandell
Ola Brandell, HR-direktör i Västerås Stad. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Kostnader för hyrpersonal har ökat kraftigt i Västerås

"Vi har fler och fler bristyrken"
1:18 min

För två år sedan fördubblades Västerås stads kostnader för inhyrd personal. I fjol fortsatte ökningen med ytterligare nästan 50 procent till totalt 29 miljoner kronor.

Under 2014 var orsaken till de ökade kostnaderna det stora behovet av sjuksköterskor som endast kunde tillgodoses med hjälp av bemanningsföretag. Och under 2015 ledde vågen av flyktingar till ett akut behov av socialsekreterare.

Enligt Ola Brandell, som är HR-direktör på Västerås Stad, så har behovet av socialsekreterare nu minskat till en normal nivå. Men fortsättningsvis så tvingas kommunen ändå att hyra in såväl socionomer som ingenjörer, sjuksköterskor och lärare.

– Vi har fler och fler bristyrken där det kan bli fråga om långvarig inhyrning eftersom vi inte lyckas bemanna tjänsterna, säger han.

Hur gjorde man innan det fanns bemanningsföretag, då?

– Trycket var ju inte lika stort. Det är relativt nytt med den här extrema bristen på personal i vissa yrken, tycker jag, förklarar Ola Brandell.

Västerås ligger fyra på listan över de kommuner i landet som satsar mest pengar på att hyra in personal från bemanningsföretag. Det är bara Stockholm, Göteborg och Huddinge som lägger ned mer pengar på det än vad Västerås gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".