pensionär med rullator
Foto: Pontus Lundahl/TT

Statliga pengar för att klara välfärden i kommunerna

Johanna Odö "Slår hårt mot en liten kommun"
2:20 min

Kommunerna i Västmanland och landstinget får dela på totalt 255 miljoner från regeringens välfärdsmiljarder. Pengar som fördelas utifrån antalet asylsökande.

De pengar som kommuner och landsting får ta del av nästa år från välfärdsmiljarderna, fördelas med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända.

Det blir något mindre pengar till länets kommuner och landsting än vad man trodde i våras.

För Norberg som får 14,7 miljoner, så blir det fem och en halv miljon lägre än förväntat. Det är kännbart, säger Johanna Odö, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Norberg.

– Det är klart att det slår hårt mot oss som är en liten kommun och som behöver budgetera med dom pengar som vi har, säger Johanna Odö till P4 Västmanland.

I Norberg så kommer pengarna bland annat att gå till äldreomsorgen, att anställa fler och inom skolan handlar det om att se till att elever klarar målen för att läsa vidare på gymnasiet, säger Johanna Odö.

Kommunerna i Västmanland och landstinget får totalt 255 miljoner kronor från 7 av de 10 välfärdsmiljarderna som Sveriges kommuner och landsting får för att klara välfärden nästa år.

De återstående 3 miljarderna fördelas med ett enhetligt belopp per invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".