Bo Thunholm hydrogeolog Sgu (grundvatten region)
Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges Geologiska Undersökningar. Foto: Thomas Heldmark/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg/TT

Historiskt låga grundvattennivåer i södra Västmanland

"Kan bli problem med vattenförsörjningen"
1:35 min

Inte någon gång sedan mätningar startade för 55 år sedan har grundvattnet varit lägre än nu i december.

Här kan du se hur nivåerna ser ut hos dig!

– Vi har haft något år tidigare med ungefär lika låga grundvattennivåer. Så lite förenklat är det tangerat rekordnivå, säger Bo Thunholm som är geolog vid Sveriges Geologiska Undersökningar och är ansvarig för grundvattenmätningarna.

Grundvattnet i Mälardalens västra delar är lika lågt som rekordåret 1976 och det är den regnfattiga hösten som har bäddat för det. Torkan drabbar städer som Örebro, Västerås och Enköping.

Men även stora delar av Sörmland med städer som Katrineholm och Eskilstuna har extremt lågt grundvatten.

– Jämfört med det normala för årstiden så ligger nivåerna en, en och en halv meter under det normala. Det kan bli problem med vattenförsörjningen, framförallt de som har egna grävda brunnar, säger Bo Thunholm.

I Stockholm, Uppsala och Norrtälje ser det bättre ut. Där är grundvattnet nu på normala nivåer och i Gävleborg har det regnat ordentligt under hösten med ovanligt högt grundvatten som resultat. Bo Thunholm ser ändå fram emot en regnig vinter.

– Vi får hoppas på en vinter med mycket nederbörd så att nivåerna återställs.

Milt väder och ymmiga regn är det vi hoppas på?

– Ja. Alla fall för den närmaste tiden framöver.

Det nog inte alla som hoppas på en regnig vinter?

– Nej det kolliderar mot andra intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".