Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Visionen om ett museum växer vidare i Norberg

"Skulle vara en enorm resurs för Norberg"
1:34 min
Nya Lapphyttan
Visionen är att bygga Bergslagens medeltidsmuseum i anslutning till utomhusmuseet Nya Lapphyttan där den rekonstruerade masugnen finns. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

I tio år har Bergsslagssatsningen pågått. En del av den handlar om att bygga upp ett museum om järn i Norberg.

Bergslagssatsningen tar avstamp i Bergslagens gruv- och industriarv med målet att utveckla turismen och skapa jobb och tillväxt i området.

– Skulle vi kunna bygga Bergslagens medeltidsmuseum så skulle det vara en enorm resurs för Norberg, säger Catarina Karlsson, projektledare för museet. 

Hon är arkeolog och historiker och har bland annat skrivit en avhandling om järnkonsumtion under medeltiden. 

I Norberg har vi en ganska speciell historia. Här har man hittat och undersökt den äldsta masugnen som vi faktiskt har daterat i Europa. Och eftersom det här var så unikt, så bestämde man sig för att bygga en rekonstruktion av en masugn från 12-1300 tal.

– Man har också byggt ett utomhusmuseum som faktiskt fungerar. Så det går alltså att göra järn här och det finns ingen annanstans i hela världen, säger Catarina Karlsson till P4 Västmanland.

Så småningom föddes visionen att skapa Bergslagens medeltidsmuseum så att man på den här platsen, Nya Lapphyttan, skulle kunna berätta om järnets medeltida historia, lite mer än man kan göra i det befintliga utomhusmuseet.

Bergslagssatsningen kom till år 2006 på initiativ från lokala aktörer, men involverar i dag en rad kommuner och länsstyrelser i Bergslagsområdet.

Med hjälp av nya bidrag ska nu bland annat museiplanerna i Norberg få en chans att utvecklas vidare under ytterligare ett par år framåt.

– Tanken är ju att man ska jobba med att undersöka möjligheterna att finansiera museet. Det handlar ju om att hitta externa medel och att jobba fram en finansieringsplan. 

Catarina Karlsson vill inte sia om när ett nytt museum skulle kunna stå klart i Norberg.

– Det kommer inte att hända i morgon, om jag säger så. Det kommer att ta ett tag.

En vision är att Bergslagens medeltidsmuseum om järn i framtiden skulle kunna bli ett turistmål även för besökare till Sala silvergruva och Falu koppargruva.

– Silver, koppar och järn - det vore en framtidsvision som vi skulle tycka var jättebra, säger projektledaren Catarina Karlsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".