Många sjuksköterskor i Västmanland jobbar långa pass och mycket övertid.
1 av 2
Många sjuksköterskor i Västmanland jobbar långa pass och mycket övertid. Foto: Claudio Bresciani/TT
Jani Stjernström
2 av 2
Jani´ Stjernström, ordförande i Vårdförbundet Västmanland Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Sjuksköterskor får lön för att utbilda sig till specialistsjuksköterskor

Janí Stjernström "Det har vi drivit länge"
1:46 min

Nu ska sjuksköterskor ha rätt att läsa vidare till specialistsjuksköterska på arbetstid och få lön för det. Det är SKL och Vårdförbundet överens om.

Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL är överens om att ett centralt avtal behövs för att fler ska utbilda sig. Vårdförbundet är nöjda med avtalet.

– Det här har vi drivit länge. Vissa lokala avdelningar har redan tillsammans med arbetsgivare tecknat avtal till det vi kallar akademisk specialisttjänstgöring. I överenskommelsen med Sveriges kommuner och landsting, så heter det utbildningstjänster, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

– Det är en samsyn nu att arbetsgivaren i anställningen ser till att man har den specialistkompetens som man ser att man behöver och att man då får göra den utbildningen i sin anställning.

Att det nu finns ett centralt avtal om utbildningsanställningar innebär att grundutbildade sjuksköterskor i Västmanland, får rätt till det som sjuksköterskor på många andra håll i landet redan har.

Att slippa ta studielån och få lön istället borde få fler att vidareutbilda sig inom yrket, säger Janí Stjernström.

Att fack och arbetsgivare är överens om utbildningsinsatsen, har  påverkats av bristen på specialistsjuksköterskor inom en rad områden, tillägger Janí Stjernström.

Det avtal som är tecknat mellan SKL och Vårdförbundet berör både landsting och kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".