Landstingsrådet i Västmanland, Pernilla Rinsell (MP).
Landstingsrådet i Västmanland, Pernilla Rinsell (MP). Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio.

Gratis primärvård i Sörmland - men inga planer i Västmanland

"Kan inte lova att det blir samma beslut i Västmaland"
0:31 min

Grannlänet Sörmland inför från årskiftet gratis primärvård. Landstinget Västmanland har inga liknande planer, men följer med intresse Sörmlands beslut.

Samtidigt som det blir gratis att besöka vårdcentralerna i Sörmland så höjs avgiften för att besöka akuten på sjukhusen från 300 kronor till 400 kronor.

Landstinget Västmanland har inga liknande planer, men följer med intresse om Sörmlands beslut får den önskade effekten att fler vänder sig till primärvården istället för akuten.

Men Västmanlands miljöpartistiska landstingsråd, Pernilla Rinsell, säger att det finns studier som pekar på att en annan avgiftsvariant skulle vara bättre.

– Det är viktigare att det är en utjämnad avgift som är enkel för patienten än att det är en låg avgift, säger Pernilla Rinsell.

– Men vi följer det här med stor spänning. Om det har de effekter som Sörmland hoppas på kommer vi ta intryck av det men jag kan inte lova att det blir samma beslut här i Västmanland. Det är flera som ska ta det besluten, säger Pernilla Rinsell, miljöpartistiskt landstingsråd i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".