Storbrand i Önstaskolans gymnastiksal.
Storbrand i Önstaskolans gymnastiksal. Foto: Mattias Forsberg.

Önstabranden: Svea hovrätt ger fyra av pojkarna mildare straff

Fyra av de fem tonårspojkar som i tingsrätten dömdes för den anlagda branden i Önstaskolans gymnastiksal i Västerås får mildare straff av Svea hovrätt.

Fyra av de fem tonårspojkar som i tingsrätten dömdes för den anlagda branden i Önstaskolans gymnastiksal i Västerås i mars i år får mildare straff av Svea hovrätt.

I mars i år dömde tingsrätten de fem tonårspojkarna fem tonårspojkarna, mellan 15 och 17 år gamla, till sluten ungdomsvård för grov mordbrand.

De har alla erkänt att de var inne i gymnastiksalen när det började brinna, men alla nekar till att ha varit den som anlade branden.

De överklagade och hovrätten meddelar idag att fyra av de fem frias från grov mordbrand och istället fälls för grov allmänfarlig vårdslöshet. För den femte fastställs domen för grov mordbrand eftersom hovrätten anser att han var den som försökte hindra de övriga från att släcka elden.

Straffen i tingsrätten blev sluten ungdomsvård i upp till 1 år och 6 månader. För de som nu fälls för grov allmänfarlig vårdslöshet blir straffet istället ungdomsvård och ungdomstjänst i upp till 50 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".