Ljudet från nyårsraketer stressande för många djur. Foto: Bertil Ericson. TT.
Foto: Bertil Ericson. TT.

Fyrverkerier och nyår - dessa regler gäller

Polisen: Kolla din kommuns hemsida
1:24 min

Tidpunkter och platser där det är okej att smälla kan variera från kommun till kommun.

Snart är det dags att välkomna in det nya året. Men för att skjuta upp fyrverkerier så finns det många regler som kan variera från kommun till kommun. Dessutom har många affärer helt slutat att sälja fyrverkeripjäser. En av de butikerna är Ica Maxi på Erikslund i Västerås.

– I första hand så tänker vi ju på djuren men även på de som har problem och är rädda för de. Det kändes rätt att ta bort fyrverkeripjäserna, säger butiksägaren Torbjörn Kvist.

Hur har folk reagerat på att ni har tagit bort pjäserna?

– Vi hör enbart positiva reaktioner. Sen kanske vi inte får höra från de som är negativa till det hela. Men vi får ju till och med kramar då och då för de är så rädda för sina husdjur, säger Kvist.

Numera så finns det flera regler för att få skjuta upp fyrverkerier. 

– Grundläggande så måste man ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Det gäller över hela landet, säger Christer Nordström Polisens presstalesperson för Region Mitt.

Men var får man då använda de då om man är över 18?

– Det varierar från kommun till kommun. Grundregeln är att det krävs ett tillstånd för att använda fyrverkerier men sen finns det då vissa undantag som Valborg och nu då Nyårsafton mellan vissa klockslag. Vi rekommenderar alla att kolla sin kommuns hemsida för information om vad som gäller. Överlag så får det inte förekomma i de centrala delarna eller direkt i en stadskärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".