Kontrollant besiktigar underredet på personbil.
1 av 2
Bilbesiktning. Foto: Arkivbild Frida Hedberg/TT
Bilägaren Leif Jonsson i Västerås.
2 av 2
Leif Jonsson i Västerås tycker det är konstigt att avregleringen inte gett lägre priser på bilbesiktningen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Dyrare att besiktiga bilen efter avregleringen

Bilägare: Man trodde priserna skulle gå ner
2:15 min

Sedan privata aktörer släpptes in på bilbesiktningsmarknaden för drygt sex år sedan har priserna ökat.

– Man trodde att de skulle gå ner, men de ökar väl istället. Det verkar konstigt. Man trodde det skulle bli mer konkurrens, säger bilägaren Leif Jonsson i Västerås. 

Transportstyrelsen presenterar varje år rapporter om den avreglerade besiktningsbranschen. 

– Det är en trend som följt med sedan 2012. När vi börjat titta ordentligt på priserna så ser vi att de ökar mer än konsumentprisindex, alltså prisutvecklingen i samhället i övrigt, säger Peter Holmlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Statistiken för år 2016 är inte helt klar än, men enligt Peter Holmlund visar en preliminär undersökning på samma trend som tidigare. Priserna har inte sjunkit, utan tvärtom ökat.

Innan avregleringen kostade det 300 kronor att kontrollbesiktiga en personbil. Idag kan samma besiktning kosta 450 kronor.

Men erbjudanden om nedsatt pris vid vissa stationer, ibland vissa tider på dagen eller en viss tidsperiod, och förskottsbetalning, gör att det går att komma billigare undan.

– Det är även så att när besiktningsföretagen öppnar en ny station så lockar de ofta med öppningserbjudanden som ligger mycket under ordinarie pris, säger Peter Holmlund.

Lockpriser var inget som man förutsåg när avregleringen skedde år 2010, säger Peter Holmlund.

– Nej, inte generellt. Det enda man sa, var att avregleringen skulle leda till rimliga priser. Men vad man lägger in i ordet rimlig, är en annan sak. 

Men det har otvetydigt skett en prisökning?

– Det har det gjort, absolut, säger Peter Holmlund, analytiker på Transportstyrelsen. 

Ett annat mål var bättre service, tillgänglighet, och det har blivit fler företag som utför besiktningar. Men det märks inte på landsbygden, bara i större städer.

Men priserna har trots det ökat, och det märks, tycker Lasse i Västerås:

– Jag tycker de är för dyra. Jag tycker att priserna har gått upp sedan avregleringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".