Skylt utanför Westinghouses bränslefabrik i Västerås.
Westinghouses bränslefabrik granskas nu. Foto: Robert Österlind. Sveriges Radio.

Storförlust i USA påverkar inte svenska Westinghouse

Kommunikationschef: Men på lång sikt kan vi inte uttala oss
1:27 min

Den japanska koncernen Toshibas aktie rasade i dag med 20 procent efter problem i dotterbolaget Westinghouse. Det talas om förluster i mångmiljardklassen.

Men att det här direkt skulle påverka Westinghouse kärnkraftsverksamhet i Sverige, tror inte kommunikationschefen Pernilla Lindberg Eriksson.

– På kort sikt ser vi ingen påverkan utan vi fortsätter med vår verksamhet precis som vanligt. På lång sikt kan vi inte uttala oss för vi vet helt enkelt inte, säger hon.

Toshibaaktiens kraftiga ras på Tokyobörsen berodde på uppgifter om ökade kostnader i samband med dotterbolaget Westinghouse köp av en konkurrent inom den amerikanska kärnkraftsverksamheten. Toshiba tvingas troligtvis göra nedskrivningar i mångmiljardklassen, exakt hur mycket vill inte företaget uttala sig om än.

Men den svenska verksamheten går med vinst och försäljningen ökar. Westinghouse i Sverige har sitt ursprung i Asea Atom och har omkring tusen anställda, de allra flesta i Västerås.

Den största verksamheten är tillverkning av kärnbränsle till både svenska och utländska kärnkraftverk. Företaget sysslar också med reparation och service av kärnreaktorer.

Men även med nedmontering av kärnreaktorer och det kan få växande betydelse i takt med att reaktorer avvecklas i flera länder, säger kommunikationschefen Pernilla Lindberg Eriksson.

– För oss är det givetvis intressant. Vi har ju en marknad i Tyskland där man håller på att avveckla en hel del reaktorer. Och även i Sverige där vi är med i Barsebäck. Så vi ser stora möjligheter inom det segmentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".