operation pågår
Operation eller antibiotika, båda fungerar som hjälp till patienter med blindtarmsinflammation. Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Läkare vill ha mer fakta om ny metod att behandla inflammerad blindtarm

Haile Mahteme: Alla experter tycker inte samma
0:45 min

Allt fler patienter med blindtarmsinflammation behandlas med antibiotika i stället för operation. Men i Västmanland vill läkare att effekten utreds mer.

I dag genomförs hälften så många blindtarmsoperationer som för tjugo år sen i landet. Totalt handlar det om mellan 10 000 och 20 000 personer varje år som drabbas.

På vissa håll i landet har antibiotikabehandling blivit förstahandsalternativ vid en blindtarmsinflammation. Så är det ännu så länge inte i Västmanland och det beror på att effekterna är för dåligt utredda, tycker Haile Mahteme, verksamhetschef på kirurgen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

– Alla experter tycker inte samma, säger han till P4 Västmanland.

Han säger att det dels behöver utredas vilka långsiktiga effekter en antibiotikabehandling har för en patient med blindtarmsinflammation.

– Vad finns det för risk man utsätter patienter för som inte opereras? frågar han sig.

Dessutom vill han se fler studier kring hur man väljer vilka patienter som är lämpliga för antibiotikabehandling och vilka som bör opereras.

– Så länge det inte är besvarat så finns det alltid två grupper i den här frågan, säger Haile Mahteme, verksamhetschef på kirurgen på Västmanlands sjukhus i Västerås till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".