Polishuset i Västerås.
Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio

Brottsutredare ska nu jobba både kvällar och helger

"Allt som kan göras i närheten av brottstiden är stora framgångsfaktorer"
1:21 min

Polisen har infört ett nytt sätt att arbeta. Tanken är att utredningssektionen ska jobba på kvällar och helger då flest brott begås.

I somras kunde vi här på P4 Västmanland berätta om att polisen i Västmanland skriver av 45 procent av alla anmälda brott utan att ens ha påbörjat någon utredning av dem.

Nu har polisen infört ett nytt sätt att arbeta som innebär att brottsutredarna börjar jobba både kvällar och helger, när också de flesta brotten begås.

– Det vet ju alla om sen långt tillbaka att när brottet begås, och allt som kan göras i närheten av brottstiden, är framgångsfaktorer i en brottsutredning. Som till exempel att man kan hålla förhör med alla inblandade, göra dörrknackningar i aktuella områden och säkra upp eventuella filmer. Allt detta ska ske på samma gång när brottet har begåtts och inte på måndagen, säger Lars Eriksson chef vid utredningssektionen vid polisområde Västmanland.

Men i och med den här förändringen så kan anställda på utredningssektionen behöva jobba både kvällar och helger.

– Ja, alla får ju dra sina strån till stacken. Det här är inget som vi har hittat på här i Västmanland utan det här är ett nationellt beslut som har kommit nu i och med den nya organisationsförändringen, att poliser och även civilanställda måste jobba då brotten begås. Vilket vi vet inte är på dagtid utan att det är kvällar och helger.

Hur har de anställda reagerat på detta?

– Många har ju jobbat skift en gång i tiden och sen gått över till en ren dagtidtjänst så det blir det ju en viss förändring. Men det här drabbar inte alla samtidigt utan successivt kan vi nyttja personalen över brottsfrekvent tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".