Vattnet blänker längs strandpromenaden mellan Alvik och Nockeby vid Mälaren.
Det mesta av Stockholms vatten kommer ifrån Mälaren Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Ökad kontroll av grundvattnet

Susanna Hogdin: Vi ju hittat kemikalier
1:17 min

Övervakningen av grundvattnet kommer att öka. Ökat hot från kemikalier och bekämpningsmedel gör att dricksvattnet behöver kontrolleras.

För att tidigt spåra läckage av miljögifter intensifieras kontrollen av föroreningar.

– Det blir ju ett större problem när nånting hamnar i grundvattnet, säger Nils Ohlanders, statsgeolog vid myndigheten SGU - Sveriges geologiska undersökning.

Vad är det ni letar efter?

– Ofta är det så enkla saker som salt från vägar eller bekämpningsmedel från jordbruket, en del är från äldre substanser som idag inte är tillåtna och del är från saker som fortfarande används, säger Nils Ohlanders.

Stora delar av Västmanland är beroende av grundvatten för att få sitt dricksvatten och Havs och vattenmyndigheten menar att det är angeläget att skyddet stärks, säger utredaren Susanna Hogdin.

– Det är viktigt att uppmärksamma vilka platser som är särskilt riskutsatta och värdefulla för dricksvattenförsörjningen så man inte skapar nya problem, säger utredare Susanna Hogdin.

– Och på senare år har vi ju hittat kemikalier från brandövningsplatser, fortsätter hon.

Läckage av bekämpningsmedel och kemikalier gör att kontrollen av grund- och dricksvatten nödvändig, men det finns också nya hot som idag inte är tillräckligt kartlagda.

– Det skulle kunna vara så att den veterinära användningen av läkemedel till exempel inte hamnar i våra avlopp och reningsverk utan hamnar någon annanstans, där de så småningom läcker ned i grundvattnet, säger Nils Ohlander, statsgeolog vid myndigheten SGU - Sveriges geologiska undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".