Hand håller mobiltelefon, i bakgrunden syns hög mobilmast. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.
Foto: Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.

Allt fler blir av med Telias kopparnät

Telia: Telestationerna börjar bli till åren
0:46 min

Telia fortsätter att släcka ned kopparnätet på mindre orter.

Telias nedläggning av kopparnätet fortsätter och från och med i höstas görs det mer systematiskt. Nedmonteringen görs i projektet Framtidens nät och under hösten släckte Telia ned kopparnätet i totalt 29 orter i sju av Västmanlands länets kommuner.

– Både kopparnätet och utrustningen på telestationerna börjar bli till åren, och vi känner att vi inte längre kan garantera kvaliteten framöver, säger Ove Alm som är ansvarig för Framtidens nät på Telia. 

– Nätet blir alltmer väderkänsligt, vi har många fel varje dag, och vi vill göra det här i en planerad form, säger Ove Alm. 

Telia ger inga garantier för att samtliga kunder där kopparn släcks verkligen kan få 4G uppkoppling och bolaget samverkar heller inte med andra aktörer för att se till att kopparn bara släcks i såna områden där det läggs ned fiber för snabbt bredband. Enligt Ove Alm beror det på att det finns för många andra aktörer.

– För oss är det en omöjlighet att koordinera med alla dessa projekt, säger Ove Alm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".