Kent Hansson
1 av 3
Kent Hansson röstade nej vid till länsbyte, men är glad att det blev som det blev idag. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Heby kommun-fixad
2 av 3
Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Marie Willen
3 av 3
Marie Willén (C) kommunalråd i Heby kommun. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Heby 10 år som upplänningar

Hebybon Kent Hansson: Idag är jag glad att det blev som det blev
1:35 min

60 procent av Heby kommuns invånare sa ja till att byta från Västmanland till Uppsala län vid folkomröstningen 1998. Nu är det tio år sen bytet blev verklighet.

Folkomröstningen genomfördes för 20 år sedan, 9 år senare, 2007 så blev bytet klart och Heby kommun gick från Västmanland till Uppsala län. 

60 procent röstade ja medan 40 procent röstade emot. Marie Willén (C) kommunalråd i Heby kommun, berättar att det fanns en geografisk skillnad på hur man som kommuninvånare valde att rösta. Nu tio år senare så är det mycket som blivit till det bättre och att länsbytet spelat stor roll för kommunens utveckling.

– Vi känner en positiv anda. Vi har fått förbättrade skolresultat under de senaste åren, det finns ett ökat intresse att bedriva näringsverksamhet här och en bättre tåg- och busstrafik, säger Maria Willén. 

Hebyborna själva tycker att det främst är kollektivtrafiken och sjukvården som har blivit bättre. Men för Kent Hansson betydde länsbytet mer än så. 

– Min fru fick en hjärtinfarkt 2007. Hade vi inte haft en fast ambulans här då som vi inte hade i samma utsträckning före länsbytet, då är det ju inte säkert att hon hade överlevt. 

Men han berättar att vid folkomröstningen 1998 röstade emot förslaget om att byta län. 

– Jag tillhörde de där gamla "Västmanlandsgubbarna" som trodde att vi skulle vara kvar. Men idag är jag glad att det blev som det blev, säger Kent Hansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".