På nätet har bandet efterlyst bilder som publiken tagit - och som kan användas till boken.
1 av 2
Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Per Granberg från Charta 77
2 av 2
Per Granberg från Charta 77. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Därför heter Charta 77 Charta 77

I morgon är det fyrtio år sedan den politiska rörelsen Charta 77 inleddes i dåvarande Tjeckoslovakien. Men rörelsen delar även namn med ett Köpingsband. "För oss var det ungdomlig upproriskhet", säger en av bandets medlemmar, Per Granberg.

Charta 77 började som ett frihetsdokument som undertecknades av 242 personer i Tjeckoslovakien i slutet på 1976. Man ville att den tjeckiska staten skulle följa de mänskliga rättigheter som man förbundit sig att följa i samband med Helsingforsavtalet från 1975.

Dokumentet "Charta 77" publicerades den 6 januari 1977 i flera stora tidningar, däribland Le Monde och New York Times. Och med tiden växte den politiska grupperingen som kom att dela namn med dokumentet. En av frontfigurerna var bland annat Václav Havel, senare president i Tjeckoslovakien.

Samtidigt, i en del av Köping, så följer tonåringen Per Granberg och hans vänner utvecklingen, imponerade över rörelsen och deras protester.

– På den tiden spelade jag i ett band som skulle spela den tjeckiska nationalsången, och vi var väldigt imponerade över det som pågick där då, hur man liksom protesterade i det tysta, säger Per Granberg som också skrev en del låtar, varav en gick under arbetsnamnet "Charta 77".

Men så sprack bandet, och någon låt blev det aldrig. Men namnet hängde med och 1983 bildas Köpingsbandet Charta 77. Debutalbumet "Välfärdens avfall" släpps året därpå.

– Man kan väl säga att vi solade oss i glansen av dem, eller tvärtom. Men jag tycker inte att vi har inkräktat på något revir. Det är i alla fall ingen som har hört av sig och klagat, säger Per Granberg. 

Söker man på bilder i valfri sökmotor som nätet har att erbjuda så är det emellertid så att bandet, rent visuellt, har ett litet försprång jämte den i dag historiska rörelsen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".