Rattfull får ofta behålla bil och bilnycklar

Personer som stoppas av polisen för rattfylleri kör ibland rattfulla igen, direkt efter att de har släppts.

Trots det tar polisen i länet inte alltid bilnycklarna eller bilen av den som kört rattfull; inte heller kör man hem den som stoppats för rattfylla.

- Det är inte polisens sak att vara en taxiverksamhet till folk, säger Ulf Palm, informationsansvarig på Polisen i Västmanland.

Sedan februari i år får polisen tillfälligt omhänderta nycklarna eller bilen i upp till 24 timmar, om personen i fråga misstänks vara benägen att köra bilen rattfull direkt igen.

Ulf Palm, informationsansvarig på Polisen i Västmanland, säger att det är ett avgörande som polisen måste ta:

- Det finns ju faktiskt fall där den personen som har kört är så full så att föraren måste låsas in och läggas in för tillnyktring.

- I andra fall kan det vara så att personen inte är så full att den inte kan ta hand om sig själv, och då släpps den här personen ut.

Trots att personen alltså redan en gång varit kapabel att köra rattfull, så menar Ulf Palm att polisen inte kan ta för givet att risken finns att personen ska köra bilen igen, efter att ha blivit släppt.

- Det är en bedömning som polisen gör från fall till fall. I vissa fall är det nästan uppenbart att den här personen tänker sätta sig bakom ratten igen, och då tar man bilnycklarna, säger Palm till P4 Västmanland.

Att omhänderta nycklarna är ett sätt att förhindra rattfylla, ett annat skulle kunna vara att skjutsa hem personen som kört rattfull.

Men det anses inte vara en sätt för polisen att förhindra att personen kör rattfull direkt igen.

- Det är inte polisens sak att vara en taxiverksamhet till folk. Är personen släppt så är det ju också den personens ansvar att ta sig hem, säger Ulf Palm.

Även om hemskjutsning skulle vara ett sätt att förhindra brott, så menar Ulf Palm att det måste vägas mot alla andra uppdrag som väntar.