barn med surfplatta
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT
Andreas Wånggren och Ewa Thored, polisens grupp för utredning av IT-baserade sexualbrott mot barn.
2 av 2
Stf chef Andreas Wånggren och utredare Ewa Thored i polisens regionala grupp för utredning av IT-baserade sexualbrott mot barn. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

EU-dom försvårar för polisen att hitta nätpedofiler

1:37 min

Trots att antalet sexuella övergrepp mot barn via internet ökar, så minskar polisens möjligheter att få fast gärningsmännen.

Sedan i höstas finns en EU-dom som ogiltigförklarar svensk datalagringsreglering som gör att teleoperatörer inte får lagra data för brottsbekämpande ändamål. Det gör att polisen i vissa fall inte längre kommer åt det unika IP-nummer som varje internetanvändare har.

– Just nu så är det väldigt skrämmande att få det här fria internet där gärningsmännen kan göra lite som de vill, det är en utveckling som oroar oss väldigt mycket, säger Andreas Wånggren som är ställföreträdande chef för den regionala grupp inom polisen som jobbar med IT-baserade sexualbrott mot barn.

Vissa internetleverantörer fortsätter frivilligt att hjälpa polisen, men några hänvisar till EU-domen och vägrar, enligt de poliser som P4 Västmanland talat med. Domen har redan fått konsekvenser, säger Ewa Thored, en av tre utredare i Västerås som ingår i polisens regionala grupp för att utreda IT-relaterade sexualbrott mot barn.

– Vi har två ärenden nu som vi står och inte kommer någon vart i, vi har IP-nummer som vi inte kan spåra, säger hon till P4 Västmanland.

– Vi kör utredningarna som vanligt, vi förhör alla barn så att utredningarna är klara, så när som på det här sista att haffa den här personen som ligger bakom, säger Ewa Thored.

Problemen med att få ut IP-nummer från internetleverantörerna hindrar inte bara polisen att få tag i gärningsmännen, det hindrar även arbetet att hjälpa de utsatta barnen, säger Andreas Wånggren. Han tycker att det är mycket frustrerande att hitta bilder och filmer som visar att en minderårig utsatt för fullbordade brott via internet, utan att kunna ta reda på vem flickan eller pojken är.

– De kan förmodligen behöva adekvat stöd för det den utsatts för och hjälp att berätta om det, men vi kan inte ta reda på vem det är. Vi ser att brottet har begåtts, men även där står vi oss slätt och får inte den hjälpen av vissa internetleverantörer, säger Andreas Wånggren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista