Veterinär
1 av 4
Foto: Adam Ihse/TT (arkivbild)
Evidensia djursjukhus Strömsholm
2 av 4
Flera veterinärer på Evidensia specialistdjursjukhus i Strömsholm har fått sina namn uthängda på nätet av djurägare. Foto: Anna Lundh Liljegren/Sveriges Radio
Mia Runnérus, djursjukhuschef Evidensia Strömsholm
3 av 4
Mia Runnérus, djursjukhuschef på Evidensia i Strömsholm, säger att fenomenet att veterinärer hängs ut på nätet blir allt vanligare. Foto: Anna Lundh Liljegren/Sveriges Radio
Maria Hofling, press- och informationsansvarig Evidensia Strömsholm
4 av 4
Maria Hofling, press- och informationsansvarig på Evidensia Strömsholm, jobbar mycket med att söka igenom sociala medier för att upptäcka om någon av deras medarbetare har hängts ut med namn. Foto: Anna Lundh Liljegren/Sveriges Radio

Veterinär hängdes ut och hånades på nätet

1:42 min

Det blir vanligare att veterinärer hotas och hängs ut med namn på sociala medier. Vi har träffat en veterinär som fick sitt namn uthängt på en blogg.

Veterinären, som vill vara anonym, blev namngiven på en blogg efter att hon gjort en orosanmälan till Länsstyrelsen angående ett djur som varit på besök.

Djurägaren kontaktade bloggaren, som publicerade journalen och veterinärens namn, mejladress och arbetsplats. Därefter började kommentarerna strömma till.

– Då mitt fulla namn stod där så slutade det med att det blev en del smutskastning i kommentarsfältet om mig, min personlighet och mig som veterinär.

Det blev så att jag sökte på mitt eget namn på den här bloggen, för att se vad som blev skrivet om mig.

Mia Runnérus är djursjukhuschef på Evidensia i Strömsholm. Hon bekräftar att det har blivit allt vanligare att veterinärer hängs ut med namn på nätet. Ofta kan det bero på att djurägaren är missnöjd, med behandlingen eller med priset på vården.

- Våra veterinärer blir jättestressade över det här fenomenet, att de namnges på nätet. Det många gör är att de slutar läsa på Facebook, för de orkar inte se det, säger Mia Runnérus.

Maria Hofling är press- och informationsansvarig på Evidensia i Strömsholm. De jobbar regelbundet med att söka igenom sociala medier för att se om någon veterinär har hängts ut med namn.

– I perioder känns det som att vi jobbar väldigt mycket med det här. Det är en konstant bevakning för att debatterna inte ska spåra ur fullständigt och någon utav våra medarbetare blir drabbad, säger Maria Hofling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".