Högskolan anmäls för diskriminering

Mohsen Hakim, omdiskuterad lektor vid Mälardalens högskola, har blivit uppsagd. Nu anmäler han högskolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för etnisk diskriminering.
Ledningens förklaring till uppsägningen är arbetsbrist, men Mohsen Hakim tror att det beror på hans konflikter med högskolans ledning. - Jag är obekväm; det är ingen hemlighet att jag haft konflikter med delar av ledningen, också med rektorn. Det började för fyra år sedan när jag ville ha invandrarfientliga krafter med vid en debatt om invandring, säger Hakim till P 4 Västmanland. Mohsen Hakim har varit anställd som lektor vid Mälardalens högskola sedan 1995, där han arbetar på Institutionen för innovation, design och produktutveckling. Men han har mest gjort sig känd som debattör, och hans beslut att bjuda in invandrarfientliga partier till en debatt om invandringen och integrationen i Sverige var mycket omdiskuterat. Det har länge stått klart att det skulle bli uppsägningar på institutionen, men enligt Hakim har hans enhet, kvalitetsteknik, istället behövt nyanställa. Därför blev chocken desto större när han fick besked om uppsägning på grund av arbetsbrist. Mohsen Hakim sägs upp från ett utbildningsprogram som han själv varit med att starta. Arbetsgivaren hävdar att hans utbildning är för smal, medan han hållit i sju olika kurser med olika inriktningar. De som får gå är två av enhetens tre invandrare och den enda kvinnan, därför anmäler han högskolan för etnisk diskriminering. - Det är ganska märkligt att det är kvinnor och invandrare som plötsligt blir överflödiga vid en omorganisation, säger Hakim, som är av iranskt ursprung, till P 4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista