Många nya jobb till följd av flyktingvågen

1:37 min

Den stora mängden människor som har sökt skydd i Sverige de senaste åren har betytt många nya jobb. I Västmanland har bland andra Migrationsverket och Norbergs kommun kunnat nyanställa personal.

Den stora flyktingvågen har inte bara inneburit problem och kostnader. Den har också betytt nya arbetstillfällen i Västmanland.

Migrationsverket är en aktör som nyanställt personal. 

– Vi hade ungefär 70 anställda i september 2015 - i dag är vi ungefär 140, säger Lars Brånn, samordnare för region mitt.

De stora asylboendena har också anställt personal, och de har även anlitat underleverantörer av mat och annat.

Ute i kommunerna har det också skapats många nya arbetstillfällen till följd av flyktingvågen. Ett exempel är Norbergs kommun, där Ingrid Nord är barn- och utbildningschef:  

– Jag har fått siffror på att det är ytterligare 130 personer som får lön genom Norbergs kommun sedan 2014.

Många av de nya tjänsterna är knutna till flyktingmottagandet – inte minst på hennes egen förvaltning.

– Vi har anställt studiestöd som jobbar i förskolan, studiehandlare inom skolan, sedan har vi ju lärare som undervisar barnen i förberedelseklass, säger Ingrid Nord till P4 Västmanland.

– Jag har ju även ansvar för vår ungdomsgård och folkbiblioteket, och där har vi också kunnat anställa personal. Det är ju fler elever som vi lagar mat till också inom skolan, så då har vi förstärkt personalen i köket också, berättar hon. 

Nu när den stora flyktingvågen är på väg att ebba ut försvinner också en del av de nya jobben. Migrationsverket har varslat 55 personer.

Men i Norberg väntas många jobb bli kvar även på längre sikt.  

– Migrationsverket hyr ju lägenheter i Kärrgruvan, så vi kommer ju ha kvar en stor del av våra barn och elever här i Norberg, säger Ingrid Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista