Tvivel på att regeringens mål om bredband ska uppnås

2:00 min

Bredbandssamordnarna i fem av Västmanlands kommuner tror inte att regeringens mål för utbyggnaden av bredband till år 2020 kommer att uppnås i den egna kommunen.

Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort, som åtta av kommunerna här i länet har svarat på.

Regeringen har satt som mål att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020.

Men en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort visar att nästan 40 procent av de kommunala bredbandssamordnarna i landet inte tror att man kommer att klara det målet i den egna kommunen.

I Västmanland har åtta kommuner svarat på enkäten och av dem är det alltså fem som inte tror att man kommer att klara målet.

Den landsomfattande enkäten visar också att nära 80 procent inte tror att de pengar regeringen avsatt för utbyggnaden kommer att räcka.

Norra Västmanlands Fiber är en ekonomisk förening som jobbar för att få bredband till landsbygden i ett område söder och sydost om Norberg, det handlar om i storleksordningen 300-400 boende.

– För att kunna arbeta hemifrån, för att våra äldre ska kunna få kontakt med läkare med mera, därför startade vi föreningen, berättar Bengt Ekman, som är kassör i Norra Västmanlands Fiberförening.

– Vi behöver ju få samma villkor för att kunna fortsätta leva på landsbygden som den övriga delen av befolkningen, säger föreningens ordförande Ann-Kristin Lyman.

För att föreningen ska kunna bygga krävs stödpengar och föreningen har sökt det statliga bredbandsstödet för landsbygden, men fick i höstas nej på sin ansökan, så nu har man sökt igen.

Men enligt länsstyrelsen, som har hand om utbetalningarana av stödet, ligger det just nu inne ansökningar här i länet på sammanlagt 127 miljoner samtidigt som det bara finns 7-8 miljoner kvar att dela ut.

I Norra Västmanlands Fiberförening har man lagt ner många timmar av ideellt arbete.

– Det blir väldigt märkligt när man jobbar på, på det här viset och verkligen försöker få folk med sig och sedan när vi väl kommer till den där dagen när vi ska sätta igång då... nej, då finns det inga pengar, säger ordföranden Ann-Kristin Lyman till P4 Västmanland.

– Ska vi nå målet 2020 som regeringen har satt här, då måste de ju också satsa pengar och i dagsläget är det ju så att det finns inte pengar när det behövs, säger kassören Bengt Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista