Diagnostiskt centrum ger snabb cancerdiagnos

1:56 min

Att slippa vänta och få misstänkt cancer utredd i tid är viktigt. Tack vare en remiss till Diagnostiskt centrum fick västeråsaren Viveka Nyman vård innan det var för sent.

För att upptäcka cancer i tid och för att patienter inte ska bollas runt inom sjukvården, kan patienter med misstänkt cancer skickas till Diagnostiskt centrum, som nu har varit igång i ett drygt halvår, på sjukhuset i Västerås.

På den länsövergripande mottagningen jobbar ett team med läkare, onkologer och hematologer.

– Det kan vara viktigt med viktigt med viss cancer, som kan utvecklas snabbt att man kommer i tid, säger Viveka Nyman till P4 Västmanland.

Hon är en av de omkring 90 patienter som sedan starten i augusti i fjol skickats till Diagnostiskt centrum med remiss från en av länets vårdcentraler.

Minst 163 patienter har hittills utretts på Diagnostiskt centrum på sjukhuset i Västerås, enligt Maria Eckerrot, överläkare på Diagnostiskt centrum.

Patienter som undersökts på mottagningen kommer även från andra kliniker och i några fall har patienter med egenremiss sökt sig till Diagnostiskt centrum.

Det läkarna på Diagnostiskt centrum upptäckte hos Viveka Nyman var förändringar i ena ljumsken och i lungan.

 – Ja, en skugga på min lunga, så det kändes ju lite, säger Viveka Nyman. 

Nu har Viveka Nyman redan opererats i ljumsken och det var inget elakartat. Tumören i lungan har man under observation.

Hon ska tillbaka till mottagningen om två månader för att se om den har förändrats.

Viveka Nyman är idag glad att hon bytte vårdcentral och att läkaren på den nya vårdcentralen skickade remiss till Diagnostiskt centrum för att hon skulle få undersökas av specialister.

– Jag har bytt vårdcentral. Jag ska inte nämna vilken vårdcentral jag hade tidigare, men på den vårdcentralen tog man aldrig några prover.

– Min läkare lyssnade bara på ryggen och knackade på knäna och så var det inget mer. Jag kände att det här går inte, säger Viveka Nyman till P4 Västmanland.

Det var tack vare en uppmaning från en av Viveka Nymans väninnor som Viveka till slut bytte vårdcentral. Ett beslut hon önskar att fler tog när man inte känner att läkaren lyssnar eller undersöker mer noga. 

– Det är lite sorgligt, för ibland så kan det ju vara så att en människa går till en sådan vårdcentral och sedan är livet kört.

– Jag har en väninna som dog och det kanske inte hon hade behövt, säger Viveka Nyman.

Överläkare Maria Eckerrot, ansvarig för Diagnostiskt centrum, säger till P4 Västmanland att projektet ska pågå minst två år.

Men hon är övertygad om att mottagningen kommer att bli kvar efter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista