Riddarna Nellie Nallepuff och Mini-Pekka förbereder sig inför dubbning

2:27 min

Idag hölls den fjärde lektionen av Riddarskolan i årskurs 4 på Bäckhammarskolan i Ramnäs. P4 Västmanland var med när Nellie och Samuel målade sina sköldar.

Under våren 2017 samarbetar Bäckhammarskolan och Sura-Ramnäs församling genom en Riddarskola i årskurserna 3 och 4.

Riddarskolan är ett koncept som Svenska kyrkan arbetat med i många år och som är en metod där elever får jobba med frågor som rör etik, värderingar och attityd på ett lekfullt och spännande sätt.

– Riddarskolan handlar främst om ett värdegrundande arbete som ska göra barnen bättre rustade att möta lögner, skitsnack, mobbning och trakasserier, säger riddare som tillsammans med Lady Miriam leder riddarskolan på Bäckhammarskolan i Ramnäs. 

Lady Miriam och riddare Junias heter egentligen Maria Jäder Tietäväinen och Jimmy Werf  och arbetar till vardags som som församlingspedagog respektive präst i Sura-Ramnäs församling. 

Jag tycker det är jättekul!

Arbetet kopplas till vanliga lektioner genom att man syr mantlar i syslöjden, ritar sköldar på bildlektionen och skriver sina egna riddarbakgrunder på svenskan.

Riddarskolan slutar i en pampig ceremoni i Ramnäs kyrka nästa vecka, då drottning Saraj av St Olov kommer och dubbar eleverna till "riddare av St Olovringen". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista