Första sändningen 9 maj 1977.
1 av 2
Första sändningen 9 maj 1977. Göran Byttner, Svante Strömberg och Lis Hellström. Foto: Lennart Zetterberg.
Första sändningen 9 maj 1977.
2 av 2
Första sändningen 9 maj 1977. Observera klockan 06:00, exakt då vi drog igång. Klicka på ljudlänken så hör du hur det lät. Foto: Lennart Zetterberg.
P4 Västmanland 40 år

Nu ska vi fira 40-åringen - Radio Västmanland

4:08 min

P4 Västmanland kommer att fira födelsedagen under hela nästa vecka, och med öppet hus i radiohuset på Mäster Ahls gata den 9 maj. Det utlovas mycket nostalgi, men vi blickar också framåt. Lis Hellström var vår första radioröst.

1977 startades 24 lokalradiostationer i Sverige, från norr till söder. Och nu 40 år senare har vi 25 lokala kanaler och vi finns på många platser i landet.

Väldigt mycket har hänt under åren, både när det gäller hur vi låter och den teknik vi använder. Idag sänder vi utanför radiohusen som aldrig förr, vilket också kommer att märkas extra tydligt under nästa vecka då vi firar 40-åringen.

Radio Västmanland sände sin första sändning 9 maj 1977, och under hela veckan kommer vi att fira det på många olika sätt. Bland annat med öppet hus i vårt radiohus i centrala Västerås under hela tisdagen. Även P4 extra och Sveriges Radios trafikredaktion kommer att finnas på plats.

Håll koll här på vår sajt under veckan då många nostalgiska klipp kommer att läggas ut.

Ett axplock bland allt vi kommer att bjuda på:

  • Under måndagen får vi besök av flera före detta medarbetare, exempelvis vår första programledare Lis Hellström Sveningson och teknikern Lennart Zetterberg. Monica Ledberg och Gunnar Eriksson tittar in till oss och pratar om det populära programmet Ringhörnan.
  • Det gjordes barnprogram på 70-talet, dramatiserade berättelser där flera medarbetare agerade skådespelare. Ulla Backlund Krantz och Owe Krantz var två av dem.
  • Den lokala radion är viktig för de finsktalande, därför bjuder vi in några väkända röster från den gamla finska redaktionen, Oili Tuomenoja och Olavi Räihä.
  • Tisdagen har vi vår stora publika satsning då har vi öppet hus i vårt radiohus i Västerås. Massor av underhållning, livemusik, den lokala sporten uppmärksammas och tävlingar utlovas. Och vi bjuder på kaffe och kaka. 
  • Under resten av veckan tar vi upp några stora lokala nyhetshändelser genom åren och pratar med de som rapporterade då det hände. Det blir också direktsändningar från länets alla kommuner.
  • Och vad händer i framtiden, fredag eftermiddag pratar vi om medielandskapets utveckling och hur mediakonsumtionen kan tänkas se ut flera år framåt i tiden. 
  • P4 Extra med Erik Blix kommer att finnas på plats och sända.  

Kom till radiohuset på Mäster Ahls gata 6 tisdagen den 9 maj. Förutom god underhållning bjuder vi på kaffe och kaka. Och så kan du träffa många av våra medarbetare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".