Norberg har minst andel behöriga lärare i Sverige

0:41 min

Norbergs kommun har allra lägst andel behöriga grundskollärare i landet: 42,7 procent. Det är svårt att hitta behöriga lärare, enligt Niclas Westin på Skolverket.

För landet som helhet är procentsatsen 71,4 procent visar siffror från Skolverket.

Det är en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med året innan.

Enligt Niclas Westin, enhetschef på Skolverket, hänger det i ihop med den stora flyktinginvandringen 2015.

– Vi har i storleksordningen 70 000 elever som har kommit in i skolsystemet de två senaste åren, och det har ökar behovet av fler lärare helt enkelt, och det vi ser är att det inte finns tillräckligt med lärare att tillgå, säger han.

Norbergs kommun har alltså allra lägst andel, 42,7 procent, behöriga grundskollärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Norberg är också en av de kommuner i landet som tagit emot flest nyanlända, säger barn- och utbildningschef Ingrid Nord:

– Vi har fler klasser, och gått från att vara två paralleller till att vara tre paralleller, och då krävs det fler utbildade lärare, och då är det hård konkurrens.

– Vi ligger nära både Fagersta och Avesta, och till Hedemora är det också pendlingsavstånd, och det är en hård konkurrens om de få utbildade lärare som finns, säger Ingrid Nord. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista