Bombardier i Västerås.
Bombardier i Västerås. Foto: Michael Gawell/ Sveriges Radio.

Misstänkta muthärvan kring Bombardier växer

1:26 min

Den misstänkta muthärvan som rör svenska Bombardier Transportation ser ut att växa. Enligt SVT:s Uppdrag granskning och TT kan nästan en miljard ha gått till mutor. Kammaråklagare Thomas Forsberg tror att det rör sig om ännu mer.

Kammaråklagare Thomas Forsberg tror det gälla ännu högre summor än vad nyhetsbyrån TT och SVT:s Uppdrag granskning uppger.

– Jag kan konstatera att det är väldigt stora belopp - över en miljard kronor som kan misstänkas ha gått till privata personers fickor.

Det har tidigare rapporterats om att det försvann hundratals miljoner via ett brevlådeföretag i samband med att bolaget vann en stor upphandling om signalsystem för järnväg i Azerbajdzjan.

Den 10 mars häktades en man, anställd vid det svenska bolaget Bombardier Transportation, som har huvudkontor i Västerås, för grovt mutbrot.

Åklagaren ska ha väckt åtal senast på fredag.

Kammaråklagare Thomas Forsberg berättade då hur hundratals miljoner kronor försvunnit via ett brevlådeföretag, Multiserv, i London.

Men uppgifterna nu pekar alltså mot ytterligare ett inblandat företag, med namnet Transsignal, som också använts för att slussa stora summor i mutor säger Thomas Forsberg.

– Det är en ganska naturlig slutsats efter de fakta jag presenterat i domstol, säger Thomas Forsberg.

Bolaget Multiserv ingår enligt TT och SVT:s Uppdrag granskning i ett nätverk av andra brevlådeföretag mellan vilka miljardbelopp har passerat. Transfereringar som åklagare Thomas Forsberg nu också tittar på.

– Det är ju en hel del ytterligare pengar som förts via Multiserv och det kan inte uteslutas att Bombardier har använt dem även i andra affärer.

Det kanadensiska moderbolaget Bombardier, till vilket svenska Bombardier Transportation är dotterbolag, har tidigare sagt att man samarbetar med svenska myndigheter men vill inte närmare kommentera utredningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".