Så minns vi Sven-Erik Magnusson

4:29 min

Musikern och tonsättaren Sven-Erik Magnusson har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

Sven-Ingvars startades i Värmland 1956 tillsammans med gitarristen Ingvar Karlsson. Te dans mä Karlstatösera från 1961 blev deras första riktigt stora hit, och att bandet tog upp gamla kända låtar på svenska och gjorde om dem var något helt nytt. Knätofs-pop blev ett begrepp.

– Kultispop kan man väl kalla det, och de hade inte hört något liknande. Vi trodde det kunde bli något, sade en blyg Sven-Erik Magnusson i en tidig intervju från 1965.

Men för Sven-Erik Magnusson var det inte självklart att bli just musiker när han var ung. Han valde mellan bandyn och musiken. Det blev musiken, i ett helt långt liv.

Sven-Ingvars hyllade hela tiden sina värmländska rötter. 1971 gjorde bandet en platta med enbart tonsatta dikter av Gustaf Fröding. Och en av Sven-Erik Magnussons stora musikaliska förebilder var Elvis, berättade han 2001.

– Jag såg Love me tender, och han rullade med höfterna så man trillade baklänges där i träbänkarna i Slottsbrons Folkets Hus.

Bandet Sven-Ingvars hann genomgå alla faser från att vara populära till töntiga till att sedan bli kult och framträda på Hultsfredsfestivalen 1991 till publikens jubel på stora Hawaii-scenen, och det blev krogshower och ännu mer turnerande.

För ett år sedan sändes TV-dokumentären Så många mil, så många år om radarparet Sven-Erik Magnusson och gitarristen Ingvar Karlsson, en summering av ett svenskt bands långa historia. I februari 2016 blev Sven-Ingvars invalda i The Swedish Music Hall of Fame.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista