Farlig övning bakom flygolyckan på Ängsö

1:14 min

Flygolyckan på Ängsö i Västerås i januari förra året orsakades av en farlig övning som flyginstruktören gjorde, det säger Stefan Christensen Haverikommissionen.

I planet fanns en instruktör och två elever, alla skadades allvarligt vid kraschen men överlevde, säger Stefan Christensen utredningsledare på Haverikommisionen till P4 Västmanland.

– Vad gäller då dom första delarna, så kunde vi konstatera att under en övning som man skulle utföra i en så kallad vikning, där man tar upp flygplanet i en ganska brant stigning.

– Planet gick då upp i spinn. Det här skedde i mörkret på ungefär 1500 meter och man kom aldrig ur spinnrörelsen, säger Stefan Christensen och tillägger:

– Flygplanet gick ner i ett skogsområde under rotation och blev helt demolerat. Tursamt nog så överlevde alla tre som var ombord. 

Planet användes på ett sätt som det inte ska användas på enligt tillverkaren och övningen som gjordes behövdes inte för den utbildning som eleverna genomgick?

– Så kan man uttrycka det. Bakomliggande orsak är att det saknas anvisningar och vägledande information för flygskolor. Exakt hur sådana här övningar ska utföras och bedrivas för att bibehålla en hög flygsäkerhet, säger Stefan Christensen utredningsledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista