Pyssel på förskolor i Västerås ska återbrukas

1:14 min

Förskolebarn i Västerås ska dra ner på det material man skapar med och istället återbruka mer. Pysslet ska också bli mer miljö- och barnvänligt.

I Västerås ska förskolebarn återbruka och därmed minska material för kreativt skapande. Det är ett av de nya målen i det klimatprogram för 2017-2020, som varit ute på remiss.

Man ska kunna använda material flera gånger. Att man inte alltid behöver spara och ta hem alla saker, utan att man kan göra göra om och göra nytt av det man har, säger Amanda Agestad (KD) ordförande i förskolenämnden i Västerås stad. 

– Det handlar ju också om att skapa en giftfri miljö för barnen och använda mycket naturmaterial, i stället för toarullar och flirtkulor. För de innehåller ganska mycket gifter som faktiskt inte är bra för barn.

Vissa förskolor har redan kommit långt med det nya arbetssättet, trots att den nya klimatplanen ännu inte har klubbats.

Förutom återbruk och naturliga material, handlar det också om ett annat tankesätt där mer fokus läggs vid barnens skapandeprocess än vid det färdiga resultatet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista