Flagga Feministiskt Initiativ
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Sarah Svensson, ordförande i Feministiskt Initiativ i Sala
2 av 2
Sarah Svensson, ordförande i Feministiskt Initiativ i Sala. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Fi håller kongress i Västerås

2:39 min

Nu samlas 400 partiombud för Feministiskt Initiativ i Västerås. Kongressen pågår i tre dagar och ses som ett avstamp inför nästa års val.

Vid det förra valet, 2014, fick partiet mandat i 13 kommuner i landet, bland annat i Sala. Med sitt enda mandat där har partiet fått igenom en del förändringar i politiken.

– Sala kommun ska gå med i SKL:s nätverk mot rasism och diskriminering för att kunna jobba med de frågorna , säger ordföranden Sarah Svensson som ett exempel.

Andra framgångar är att kommunen efter förslag från Fi använder en halv miljon till arbetet inom den europeiska jämställdhetsfonden CEMR-deklarationen, partiet har också fått gehör för att det ska gå att ange annat än hon och han på kommunala blanketter.

Men en del förslag har mött motstånd.

– Alla motioner vi har lämnat in om utsatta EU-medborgare har blivit avslagna, där har det varit att jobba i motvind, säger Sarah Svensson.

Även motioner som handlat om åtgärder mot våld i nära relationer har röstats ner, säger Sarah Svensson.

Hon tror att det både beror på ointresse och på för stora kostnader om förslagen skulle genomföras.

Sarah Svensson säger att Feministiskt initiativ oftast får stöd för sina frågor från oppositionen i Sala, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Från övriga partier finns ett större motstånd, säger hon.

Idag, fredag, inleds partiets kongress i Västerås, där det kommande valets politik ska klubbas. Det gäller bland annat inom områdena feministisk säkerhetspolitik, kultur, pensioner och flyktingpolitik.

Migrationspolitiken är viktig för partiet och Fi förespråkar höjda skatter för att kunna ha en allmän flyktingamnesti och stoppa alla utvisningar.

Ombuden ska behandla drygt 250 motioner och Sarah Svensson ska främst bevaka landsbygdsfrågorna.

– Det ska bli intressant och det ska bli roligt.

– Det är många handlingar och det är mycket att läsa igenom, men jag tror att det blir väldigt, väldigt bra, säger Sarah Svensson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".