Förskolan Masmästarbo i Skinnskatteberg satsar på finska

1:36 min

Från och med hösten kan barn i hela Skinnskattebergs kommun ansöka om finskspråkig undervisning på förskolan Masmästarbo, och redan nu kan barn som går där ta del av verksamheten.

För ett år sedan gjordes en kartläggning av intresset för finskspråkig förskoleverksamhet på förskolan Masmästarbo i Skinnskatteberg. Det visade sig ha ökat från tidigare år - föräldrar till 14 barn anmälde intresse.

– Vi sjunger sånger och läser sagor på finska, de sitter vid samma matbord och de får prata finska med oss pedagoger. De lär sig sakta men säkert, berättar pedagogen Barbro Nyman-Andersson.

Framöver hoppas man att antalet barn som deltar i finskspråkiga verksamheten ska bli fler. I höst kan barn från hela kommunen ansöka om att ta del av finskan i förskolan, som endast kommer att finnas på Masmästarbo.

– När föräldrar ställer sina barn i förskolekö får de upplysningen om att det finns möjlighet att vara med i en grupp barn och pedagoger som jobbar med finska språket här på Masmästarbo. Vi vill koncentrera verksamheten till en enda förskola i kommunen, säger förskolechef Marianne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista