Victoria Kawesa (Fi)
Victoria Kawesa (Fi) Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio

Fi:s Victoria Kawesa är säker på att partiet kommer in i riksdagen

1:08 min

Feministiskt initiativ håller kongress i Västerås i helgen. Victoria Kawesa som föreslås bli en av partiets ledare är säker på att partiet tar sig över riksdagsspärren.

Feministiskt initiativ håller kongress i Västerås i helgen. Omkring 400 medlemmar har samlats för att gå igenom drygt 250 motioner och förslag.

I senaste valet nådde Fi inte över riksdagsspärren och i opinionsmätningarna ligger Fi idag på runt 2%.

Victoria Kawesa, som föreslås att bli en av partiets ledare menar att kongressen i helgen är viktig och den sista som icke-riksdagsparti.

– Det betyder oerhört mycket att ha den här kongressen. Vi har jättebra siffror i jämförelse med förra valet. Vi har möjlighet att få våra valsedlar utlagda av valmyndigheten. Det här är första gången som vi har en nominerad partiledare som är svart och utlandsfödd så det är en historisk kongress. Dessutom är det vår sista kongress innan vi kommer in i riksdagen, säger Kawesa.

Du säger "när ni kommer in i Riksdagen" ni är ju inte helt inne ännu och därigenom är ni inte med i valdebatterna som kommer hur ska ni göra för att ändå nå ut?

– Jag tror intresset för Fi kommer öka mer och mer.Vi är de enda som pratar om nationalism, en feministisk antirasism och att vi är helt emot militarisering. Den rösten kommer bli större och större och fler människor kommer välja Fi för vi vågar vara det alternativet, säger Kawesa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".