Yngve Wernersson (S)
Yngve Wernersson (S) ordförande Vafab Miljö Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Satsning på elbussar hotar inte VafabMiljö och biogasen

1:26 min

Idag ska regionstyrelsen fatta beslut om man ska gå vidare med satsningen på elbussar i Västmanlands kollektivtrafik. Men biogasproduktionen är inte hotad, enligt VafabMiljös Yngve Wernersson.

Satsningen som VL vill göra på elbussar i Västmanland är inget som oroar Yngve Wernersson (S), ordförande i direktionen för VafabMiljö kommunalförbund, som levererar biogas till VL.

– Vi har ett jättebra samarbete med VL och vi har levererat biogas under många år. Det har varit en bra miljösatsning och det kommer vi att fortsätta att göra, säger Yngve Wernersson till P4 Västmanland.

Satsningen som VL vill göra är först och främst inom stadstrafiken i Västerås. Vissa linjer kan komma att trafikeras av elbussar.

Satsningen på elbussar ska nu utredas vidare och det i tätt samarbete med Västerås stad. Det är det förslag som finns till beslut och som regionstyrelsen inom Region Västmanland fattar beslut om idag.

Även om VL inom en snar framtid inte har ett lika stort behov av biogas, så menar Yngve Wernersson att det finns andra kunder att sälja biogas till.

– Den privata sidan, transportsidan och det kan vara bilar och lastbilar och det kan vara i andra län. Örebro län och Uppsala kan behöva köra sina bussar med biogas, säger Yngve Wernersson och tillägger:

– Vi har inte behövt titta på omvärlden tidigare på grund av att vi har haft en viss under kapacitet i våra anläggningar. Skulle vi få en överkapacitet så är det klart att vi måste se om vårt hus i framtiden.

Så du känner ingen oro för den här utvecklingen?

– Man måste anpassa sig på ett eller annat sätt till verkligheten. Det sker förändringar hela tiden och det gäller att vi har ett bra samarbete. Men biogasen har en framtid för att vi ska klara framtida miljökrav, säger Yngve Wernersson.

Behovet av biogas har en tid tillbaka varit större än vad Vafab Miljö har producerat och man har därför köpt in biogas från andra håll.

Det avtal som VafabMiljö har med VL om leverans av biogas går ut om tre år, säger Yngve Wernersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".